Екатерина Йосифова за "Толкоз" на Таня Николова

  • Автор: Екатерина Йосифова

Не бях чела нищо от младата авторка и заглавието на ръкописа й ме подведе да очаквам претенциозност, категоричност, самоизтъкване или други подобни. Вместо това открих: насъщна човешка смелост да живееш и да се отстояваш – и пред другите, но най-вече пред себе си. И още: насъщна потребност от истинност. А тя води пак при смелостта, която рискува да загуби, да не я харесат, да не я разбират, да разговаря само със самотата... Но да разговаря със стихове. Хубави стихове. Истинни.

Не познавам Таня Николова, но имам желание да се се свържа с нея, да я подсетя за няколко подробности – например, че ще е по-добре да махне 2-3 стихотворения, да промени някой ред в други 3-4. Но това наистина са само подробности, тя – сигурна съм – би се справила бързо с такива неща, ако усети разбиране и доверие. И тогава ще продължи. Надявам се именно на вашето разбиране и доверие, моето тя вече има.

Екатерина Йосифова

Описание
Описание

Екатерина Йосифова е родена на 04.06.1941 г. в гр. Кюстендил. Завършва Руска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като учителка (Дупница и Кюстендил), журналист (алманах "Струма") и драматург (Кюстендилски драматичен театър). Автор е на стихосбирките "Късо пътуване" (1969), "Нощем иде вятър" (1972), "Къща в полето" (1983), "Имена" (1987), "Подозрения" (1993), "Ненужно поведение" (1993), "Малко стихотворения" (1998), "Легенда за магичния певец" (в съавторство, 1999), "Нищо ново" (2001), "Сиромашко лято" (2004), "Нагоре-надолу" (2004), Ръце“(2006), „Тази змия“(2010), „Тънка книжка“ (2014) и на книгите "Посвещение" (стихотворения и проза, 1979) и "Приказка за дракончето Поли" (проза за деца, 1994). Нейни стихотворения са включвани в редица антологии и литературни издания в Австрия, Гърция, Индия, Великобритания, Румъния, Русия, САЩ, Унгария, Германия. Сред по-важните литературни награди, които е получавала, са: Годишна награда за поезия на Съюза на българските писатели (за "Къща в полето" - 1984); Годишна награда за поезия на Съюза на българските писатели (за "Подозрения" и "Ненужно поведение" - 1994); Награда на Сдружението на български писатели (за най-добра книга на годината за "Малко стихотворения" - 1998); Награда "Иван Николов" (за цялостно творчество - 1999).